Als het even tegen zit…

Als het ff goed tegen zit… probeer je het gewoon nog een keer.

Iedereen heeft wel een droom of een verlangen. En ik denk dat we allemaal wel momenten kennen waarbij de bodem uit ons bestaan lijkt te vallen! Soms kleine dingen maar soms ook vette tsunami tegenslagen. Hoe kom je die te boven?

Als kind fietste ik veel. Niet omdat ik daar nu zo van hield maar gewoon omdat ik 5x in de week naar school ging. En nog 3x in de week naar de sportclub. Allemaal in Lochem en dat was ongeveer 12 km van mijn huis af. Daardoor had ik altijd een goede conditie, ondanks dat ik vaak zat te mopperen op de fiets! Nadat onze zaak kapot is gegaan en ik een gecompliceerde beenbreuk kreeg waardoor ik niet kon werken kreeg ik na een paar jaar een baan in Doesburg. Ik maakte lange dagen en werkte vaak over waardoor ik regelmatig midden in de nacht naar huis moest fietsen. We konden in die tijd geen auto kopen. Ik kan me nog herinneren als de dag van gisteren dat ik op een keer bekaf midden in de nacht op het fietspad stond en niet meer kon van de vermoeidheid. Terwijl de tranen over mijn wangen liepen ben ik weer op de fiets gestapt. Immers wat moest ik anders? De berm was niet heel uitnodigend!

Afgelopen week heb ik regelmatig even via NU.nl Maarten gevolgd. Ik denk dat ik niet hoef te zeggen dat ik daarmee de zwemmer Maarten van der Weijden bedoel. De zwemmer die medailles haalden in de NK, in de Olympische Zomerspelen en in de EK en WK. Een spontane sportman. Die op zijn hoogtepunt kanker kreeg. Hij heeft 4 jaar geknokt en verschillende zware behandelingen gehad voordat hij de bevrijdende “schoon van de kanker” mededeling kreeg. Daarna is hij weer gaan trainen. En is nog succesvoller en bekender geworden. Hij heeft het Kanaal 2x achter elkaar over gezwommen. En vorig jaar heeft hij geprobeerd de Elfstedentocht van 195km te zwemmen. Maar na 163 km moest hij opgeven omdat hij te zwak was geworden.

Nu deze week heeft hij het weer geprobeerd en hij heeft het gehaald!! Wat bezield deze man? Hij deed het niet voor zijn eigen roem. Het heeft hem zeker wel bekender gemaakt. Tienduizenden zijn afgereisd naar het traject om hem te zien en aan te moedigen! De Koning, de minister president en allerlei anderen twitterden over hem.

Maar Maarten heeft een vijand overwonnen! De kanker. En nu wil hij met zijn talenten geld bij elkaar brengen om nog meer mensen te kunnen redden! Hij heeft in twee jaar bijna 10 miljoen euro op weten te halen! Veel mensen die nu vechten tegen de kanker of mensen die iemand verloren zijn aan deze rotziekte worden bemoedigd door deze aktie.

Voor mij een voorbeeld ter inspiratie. Maarten had zich dit jaar beter voorbereid! Zijn team was beter uitgerust. Maar in een van de nieuwsberichten gaf een teamlid aan dat Maarten zich vorig jaar eenzaam gevoeld tijdens de lange uren zwemmen. Vandaar dat er nu ook mensen stukken mee konden zwemmen. Veelal ook gesponsord!

Maarten gaf aan het eind van een interview een prachtige opmerking: “Nog even dit; als het de eerste keer niet lukt probeer je het gewoon nog een keer!”

Misschien vecht jij net als Maarten voor iemand anders, of ben je zelf degene die knokt tegen de kanker, scheiding, werkeloosheid, schulden of wat dan ook. Ik hoop dat je geïnspireerd bent door Maarten. En als je je alleen voelt in de gevecht dan wil ik je van harte uitnodigen om ons op te zoeken. Als LEEF! zijn we geen perfecte kerk. En er kan heel veel anders maar als we samen zwemmen hoeft er niemand alleen te zijn! God houdt van je en wij ook!

Feiko