Be Inpired / Simpel leven

Heb je ook wel eens dat je een boek leest, een film kijkt of in een congres één zin leest of hoort en daarbij de rest vergeet? Ik ben deze week enorm geïnspireerd door één regel een aan het einde van dit stukje zul jij dat ook zijn!

Gisteren was ik op het Compassion Leiderschapsseminar. En het thema was: “Talent tot bloei”.
Een van de sprekers van het Compassion Leiderschapsseminar was Richmond Wandera. Hij is pastor van de New Life Baptist Church in Kampala en heeft een masters degree in “Spiritual Formation” en is aan het werk met zijn doctoraal in “Philosophy of Leadership”.
Deze inspirerende spreker vertelde over hoe hij opgroeide in een land verscheurd door allerlei machtsstrijden en burgeroorlogen. Miljoenen doden en ook zijn vader werd vermoord. Alle hoop uit zijn jonge leven. Een moeder die voor haarzelf en zes kinderen moet zorgen. Wonend in een troosteloze bende zonder hoop.

Totdat er een meisje van 15 jaar besluit om €33,- in de maand te gaan sponsoren aan Compassion. En zij krijgt “haar eerste kindje”: Richmond. Voor een meisje van 15 jaar jong best een groot offer. Ik weet niet of ze een krantenwijk had of gewoon van haar kledinggeld dit deed. Misschien zaten haar ouders gewoon goed bij kas? En toch had ze dit niet hoeven doen. Wie weet of ze ooit over Kampala had gehoord. Vrijwel zeker weet je als je 15 bent dat je van €33,- bijna 3 x naar de McDonalds kunt?! En wat denk je van mascara of trendy kleding? €33,- draagt bij in je status als je 15 bent.

Dit meisje koos er voor om simpeler te leven en zichzelf dingen te ontzeggen. Uit vrije wil! Richmond, zijn broers en zussen en zijn moeder kregen daardoor hoop! En te eten. Maar ik heb geleerd dat angst en onzekerheid erger is dan honger! Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik dat niet weet maar ik heb het gehoord en gezien in mensen die het wel hebben ontdekt.

De opmerking van Pastor Richmond die impact maakte was deze:

“To live simply so that others can simply live.”

Dit meisje van 15 gaf Richmond hoop en eten! En ze bleef hem trouw ondersteunen! Richmond was opgegroeid als een animist. Kende God niet. Maar via Compassion en de locale kerk kwam deze hulp. En behalve eten, school en een toekomst heeft hij ook God leren kennen. Nu is deze Richmond de Pastor van dezelfde locale kerk die hem uit de hopeloosheid heeft geholpen.

Toen we terug reden maakte mijn auto een gek geluidje. En ik kwam wel 50 auto’s tegen die mooier waren. In ons huis moeten we eigenlijk naar de Nederlandse maatstaven de badkamer vernieuwen en de keuken ook. Ehm, schilderwerk binnen is ook nodig aan vernieuwing toe.

Maar ik ben zo blij dat Annemiek en ik samen elke maand 10% van ons inkomen mogen investeren in de lokale kerk die zoveel mensen hoop mag en nog zal gaan geven. En ook wij hebben een Compassion kindje. En op dagen zoals gisteren zijn we zwanger van nog een kindje. Ik heb zelfs gedacht; wat kan ik doen om wat extra’s te gaan verdienen om meer kinderen te sponsoren? De oplossing daarvoor heb ik nog niet! Wat ik wel weet is dat ik mijn talenten kan gebruiken om er over te schrijven! En als je nieuwsgierig bent geworden nodig je me maar uit. Dan zal ik je aanmoedigen waarom je de lokale kerk waar jij woont zou mogen ondersteunen. En zeker zal ik je ook aanmoedigen om te investeren in het leven van iemand die je niet kent. En misschien ook nooit leert kennen. Pastor Richmond geeft inmiddels lezingen over de hele wereld. En daardoor komen er elke dag kinderen (gezinnen) bij waar er hoop komt en een toekomst!

Misschien kunnen wij ons afvragen waar wij kunnen kiezen om simpeler te leven zodat anderen simpelweg kunnen (over)leven!

Dank je wel meisje van 15 voor je liefde en wijsheid! Dank je wel ouders van het meisje van 15! Dank je wel oude Pastor van Pastor Richmond….. Zie je wel samen maak je een andere wereld! In Jezus naam!

Feiko