Be Inspired / Blue monday

Maandag. Ik ben aan het werk. Hoewel, zo voelt het niet. Het is een gezellige drukte. Ik voel me thuis tussen mijn collega’s en de kinderen.
Hoewel ik druk bezig ben, opruim, klets met kinderen, luiers verschoon en eten maak, heb ik het koud. Ik had me warm aangekleed. Daar kon het niet aan liggen. Na mijn (koude) pauze sla ik een sjaal om me heen en ga op de verwarming zitten. Dit word voorlopig even mijn plekje.
Wat … een … koude … dag …

Eenmaal thuis, ‘s avonds laat, kom ik erachter dat het blue monday is!
En ik was nog wel zo blij dat het al een half uur langer licht was. Volgens mij is blue monday een maand eerder. Maar goed, ik had een verklaring voor mijn koude rillingen.

Een maand eerder heeft de zon bijna alleen maar achter de wolken gezeten. Veel mensen gingen dood of maakten zichzelf dood. Depressief, ziek, oud.
En wat helpen de tips dan..
Kattenfilmpjes kijken, doen wat je altijd al heb willen doen, een hamster kopen, nep lachen?
serieus? Op maandag? Dan zijn we aan het werk, of zitten (eenzaam) thuis…
Geweldig, ‘metro-nieuws’, maar hier hebben we echt niks aan.

Het zijn trouwens ook altijd weer die volwassenen die zo somber moeten zijn. ‘Ik heb het koud’, ‘ik ben ziek’, ‘ik haat mijn leven’, ‘ik wil dood.’
Een kind heb ik nog nooit zo horen zeuren. (Oké, zeuren kunnen ze maar je begrijpt wat ik bedoel). Sterker nog, nadat ik mijn zoontje van 3 had verteld dat zijn opa en oma in de hemel zijn, bij Jezus, waar ze met leeuwen kunnen spelen en kunnen vliegen (ik deed echt mijn best om in te spelen in zijn interesses), keek hij mij aan en zei abrupt: ‘Ik wil niet dood.’
Alsof hij wilde zeggen, hoe leuk het daar ook is, ik wil niet dood.

Niemand wil eigenlijk dood. Maar als je niet meer weet waar je voor leeft, waarom zou je dan nog willen leven? Een kind heeft ook geen idee, maar wil zo graag groot zijn. Waarom? Omdat ze dan uit eigen kracht zin kunnen geven aan het leven, misschien? En laten wij ze daar een handje bij helpen. Laten wij het voorbeeld zijn dat vrolijk is. Van het leven geniet. Niet bij de pakken neer zit. En ja, doe wat je leuk vindt op een rotdag, koop een hamster, lach hartstikke nep, maar maak niet jezelf van kant.
God heeft zoveel moois voor ons, laat hem bepalen wanneer je gaat.

“Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft;” zegt de Bijbel. (Johannes 7:38).

Is het zo simpel? Geloven in God en gelukkig zijn? Nee, simpel niet, maar mogelijk is het wel. Kom uit je depressieve sleur en lees die Bijbel. Drijf demonen je huis uit door Jezus er binnen te laten. Laat Gods energie door je heen stromen, zoek mensen op. Zoek een kerk op, daar zijn altijd mensen. Daar is connect (ie). Daar is liefde, de liefde van God die altijd hetzelfde zal zijn en nooit verveeld. ‘De wereld’, daar kom je niet ver mee.

Dag blue monday. Je was een rotdag maar we gaan door. Omdat de lente komt. Omdat Jezus’ terugkomst weer één dag dichterbij is. Omdat we dat nog aan heel veel mensen gaan vertellen.

Be blessed through the blues.

Sarah