Be Inspired / Goed ontbijten voor een goede dag

Ik zit voor mijn werkzaamheden in mijn bijbel te lezen omdat ik geleerd heb dat je goed moet ontbijten. En terwijl ik zit te lezen besef ik me weer eens hoe actueel de boeken in de bijbel zijn en hoe weinig de mensen veranderd zijn. Ja, ik weet dat de technologie en de kennis heel anders is en daarmee ook ons leven veel gemakkelijker is geworden. Toch, of is dat niet waar? Is ons leven gemakkelijker? We worden op de meeste plekken wel ouder en onze medische kennis maakt dat we meestal geen of minder pijn hoeven te lijden.

Maar als je het aantal zelfdodingen, psychische problemen en alle uitwassen daarvan ziet vraag ik me af of we het zoveel beter hebben. Als ik op tv mijn stad voorbij zie komen in een topic over loverboys en hoor over misbruik en human trafficking dan zie ik dezelfde dingen als in de Bijbel. Om maar niet te spreken van de oorlogen en natuurrampen in de wereld. Deze week zelfs “vlak om de hoek” een mishandeling met een hamer, drugsarrestaties en een aantal terroristen gearresteerd die een terroristische aanslag op een groot event planden…??

Aan de ene kant de radicale gelovigen die uit naam van hun God bommen maken. Aan de andere kant vertrouwen wij op onze veilige huizen, de politie en de andere overheden. Maar wat ik zo in mijn Bijbel tegenkom vanochtend is dat deze problemen en daden wel uitgevoerd worden door koningen en dictators. Maar ook gewone mensen zoals jij en ik die liegen, roddelen en stelen, en pakken wat ze willen, dat is voor God niet veel anders. Toch leert de Bijbel ons dat de problemen in de wereld het gevolg zijn van de “geestelijke staat” van de kinderen van God. Net als de sleutel voor de oplossing!!! God belooft door heel de Bijbel heen dat als wij Hem in alles de eerste plaats geven dat Hij dan ons land gezond maakt! Dat Hij ons geneest! Dat Hij voorziet! En wij…wij mogen onze steden herbouwen!

Wat betekent dat dan God op de eerste plaats?
-Erkennen dat Hij God is, de Koning, niet alleen maar een ceremoniële koning maar degene die bepaalt over leven en dood! Hem lief hebben boven alles! Dat is “gewoon doen” waarvan je leest dat het goed is, keuzes maken op basis van wat de Bijbel zegt. Niet omdat het moet maar uit liefde en respect voor de Schepper van hemel en aarde! En omdat je weet dat God van ons houdt en dat Hij goed is en ons vanuit zijn liefde wil zegenen!
-Je naaste lief hebben als jezelf! We hebben er totaal geen moeite mee om wat we hebben voor onszelf te gebruiken. Bijvoorbeeld een geurtje of een flesje drank voor een paar tientjes. Maar die paar tientjes uitgeven aan iemand uit jouw buurt te geven terwijl er een grote kans is dat dit ook uitgegeven wordt aan dezelfde drank lijkt ineens zonde. Terwijl de kans groot is dat deze persoon er meer liefde in ziet als wij zelf.

I want to move it
Deze weken zijn we in dit thema aan het werk in de kerk. God wil dat wij in beweging komen! Zullen we eens mediteren over onze grote Koning die over ons oordeelt of we een bok of een schaap zijn. Met alle gevolgen van dien. Zullen we eens mediteren over de keuze die Hij ons geeft over leven onder een zegen of onder een vloek. Zullen we Jezus opdracht serieus nemen om uit te gaan en goede boodschappers te zijn. Niet alleen mooie praatjes verkopen maar gewoon ook de onderste weg willen gaan. Die bereid zijn om dagelijks hun kruis op te nemen… Dat betekent dat het niet gaat om ons! Maar om God te eren door de mensen om ons heen liefhebben. Voor ze zorgen, hun laten weten dat er een God is die van ze houdt. Hoe? Door te laten zien dat we net als Jezus de Vader gehoorzamen uit liefde, en onze naasten geven waar we zelf naar verlangen.

Dit vraagt ook voor mij iedere dag weer opnieuw een keuze maken. Dat begint bij ’s ochtends een goed ontbijt. Even je Bijbel open en God aanbidden! Dat is de bron van energie. Daarvandaan komt het weten en geloven dat God van ons houdt en ons wil zegenen. Mediteer eens over Doetinchem waar geen armoede meer zou zijn, buren die elkaar helpen ipv met de hamer op de kop te slaan, er geen eenzame ouderen meer zijn, waar geen kinderen gepest worden of misbruikt. Waar we stadions gaan bouwen om God te aanbidden. Is het mogelijk? God weet het! Ik geloof het! En jij?

Feiko