Be Inspired / Like Jesus

Heb je al van Stoptober gehoord? Oorspronkelijk bedacht door een aantal stichtingen als het KWF, Longfonds en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een maand waarin je met slechte gewoonten stopt. En allerlei bekende Nederlanders geven er een gezicht aan. Zouden de Katholieken dit niet gewoon vasten noemen? Of zijn de gewoonten daar te slecht voor? Of zou het hypocriet zijn omdat het niets te maken heeft met Jezus?

Inmiddels ben ik ook mee gaan doen. Nee, niet om te stoppen met roken. Maar ik stop even met social media als Facebook en Instagram. En ook ’s avonds niet meer app-en na 20:00 uur heb ik gisteren “afgesproken” met Annemiek. Zelf heb ik daar vandaag ook nog een maand stoppen met series kijken op tv aan toegevoegd, denk ik.

Maar ja wat kan ik dan nog wél doen? Ik kan natuurlijk elke avond wel een afspraak maken. Of een vergadering plannen. Gezellig boeken lezen, kletsen met Annemiek, preken luisteren of kijken. Ik was al iets eerder gestopt met Facebook en Insta, al ongeveer twee weken nu. En ik moet eerlijk bekennen… Ik heb afkickverschijnselen!! Ik mis het posten van leuke dingen en het kijken van leuke dingen van anderen. Maar na het lezen van een artikel geloof ik dat ik mezelf voor de gek heb gehouden. Net als bij het beginnen met roken, blowen of het slikken van een pilletje om te kunnen party-en begin je niet om verslaaft te worden. Nee, het begint met één keer en dan alleen bij bijzondere gelegenheden en voor je er erg in hebt is het een gewoonte waar je niet mee kunt of wilt stoppen.

Zo heb ik gelezen dat als je een “like” krijgt op social media of als iemand iets van jou “repost” je hersenen een geluksstofje aanmaken. Dat is verslavend en daarom hebben we de neiging om steeds vaker te checken of de foto’s gezien zijn en of er mensen een “like” hebben gegeven, er iets er bij gezet hebben of het gerepost hebben.

Deze weken ben ik een nieuwe serie aan het voorbereiden. Het thema is “Like Jesus” en vandaag is de eerste aftrap. Ik ben benieuwd of Jezus me een “like” er voor gaat geven haha. Maar het doel is eigenlijk dat we zelf in de spiegel gaan kijken of we (meer en meer) op Jezus lijken. Of hoe we meer op Hem kunnen gaan lijken zodat we gelukkiger kunnen leven. Zodat we niet langer afhankelijk hoeven zijn van “likes” of andere genotsmiddelen. Echte vrijheid en diep geluk is alleen in Jezus.

I Like Jesus! & I want to be more like Jesus!!

Feiko