Be Kind

‘But when God, our kind and loving Savior God, stepped in, he saved us from all that.”
Titus 3:4

Vanmiddag reed ik met mijn dochter Noaly op de fiets naar de stad. Ze is 11 en kan prima fietsen. Terwijl ze heel iets schuin achter me reed, zag ik in mijn ooghoek dat ze hard onderuit ging. Zo maar ineens. Daar lag ze op straat, fiets bovenop haar, legging en knie daaronder flink kapot!
Ik sprong van mijn fiets en hielp haar overeind, terwijl ik snel inschatte dat haar knie echt flink gehavend was, maar het verder mee leek te vallen. De schrik was echter groot.
Terwijl ik haar fiets van haar afhaalde en haar naar de kant hielp om even te zitten, kwam er een man met een hond aangerend vanaf de overkant van de straat. Hij liep op ons af en vroeg direct aan Noaly hoe het met haar ging. Na het zien van de wond bood hij aan om thuis een pleister te halen. (Nou ken je waarschijnlijk het fenomeen ‘vrouwentas’ wel, en een tas van een moeder is de 2.0 versie daarvan , dus had ik zelf pleisters in mijn tas.)
De man bleef even staan kijken, vroeg of hij nog iets anders kon doen en daarna liep hij door. Een meter of 25 verder keek hij nog even om, misschien om te checken of het echt wel goed ging?

Terwijl wij weer opkrabbelden en onze fietstocht naar de stad hervatte, was het eerste wat Noaly zei: ‘Lief he mam, dat die meneer zo behulpzaam was’.
Het trof me dat dit het eerste was wat haar gedachten doorging. En ook ik was blij met iemand die zo alert was en hulp aanbood. Zo’n klein gebaar en kleine moeite maar het heeft impact! Het tegendeel heb ik ook wel meegemaakt. Ooit viel ik met de fiets met daarop ook 2 kleine kinderen en toen niemand te hulp schoot voelde ik me echt verdrietig, eenzaam eigenlijk.

‘Be kind’. Makkelijk gezegd. Ook makkelijk gedaan?
Kleine moeite, grote impact! Net als mijn dochter Noaly zullen er velen zijn die niet vergeten dat je aardig was tegen hen. Het is niet moeilijk om aardig te zijn. Het vraagt ‘alleen maar’ dat we ons richten op de ander. Wanneer keek jij voor het laatst bewust om je heen om te zien waar je kon helpen? Laat je de Heilige Geest nog spreken in dagelijkse situaties?

Zoals God ‘instapte’ (zie ook de tekst bovenaan) om ons te helpen (redden), zo zijn wij ook bedoeld om in te stappen. In te stappen in het leven van iemand anders, om te helpen.

Tips nodig? Komt ie!
koken – oppassen – boodschappen doen – samen wandelen – interesse tonen – een kaartje sturen – bloemen geven – helpen met de voorbereiding van een feestje – was opvouwen – koffie betalen – container terugzetten – iets naar boven tillen – de deur open houden – iemand voor laten gaan – auto wassen – een compliment geven – fooi geven – wandelen met iemand dit slecht ter been is – kleding doneren aan een goed doel – een leuk briefje in de broodtrommel van je partner/kinderen – Compassion kind sponsoren – glimlach zo maar naar iemand – raap afval op – zeg de buren goedemorgen – bak koekjes en geef ze weg – vrijwilligerswerk in de wijk – organiseer een babyshower – help met klussen – BE KIND!

Nathanja