Break Free

Kjeld Nuis; de grote schaatsheld voor Nederland met twee gouden medailles. Eerlijk gezegd kende ik hem niet eens. Maar nieuwsgierig als ik ben wil ik altijd wat achtergrond weten. En ik las dat hij twee keer de Olympische Spelen net niet mee mocht -en kon doen. Net niet snel genoeg en net niet emotioneel stabiel genoeg?!
Nu de derde keer wel en hoe! Maar even zonder dollen: 3 x 4 jaar trainen als een malle! Hoeveel heb je jezelf dan moeten ontzeggen om fysiek en mentaal gezond te blijven? En hoe sterk ben je als je dan 12 jaar door blijft trainen?!

We zitten in de vasten periode. Heb jij ook iets wat je jezelf ontzegt deze periode? Of ben je na bijna twee maanden nog steeds aan het knokken om te stoppen met een verslaving of met ander gedrag aanleren?

Ook onze geloofsheld Paulus heeft het over een wedstrijd lopen om te winnen. En oppassen om niet gediskwalificeerd te worden. Paulus in wie mensen ook niet in geloofden. Ze verguisden hem en gooiden letterlijk stenen naar hem. Toch ging hij door! En waarom? Omdat hij de eindstreep voor ogen hield.

Kjeld maakte bij zijn eerste startpoging zelfs nog een valse start. Hoeveel spanning staat er dan op een persoon? Immers nog een verkeerde beweging en dan heb je gewoon 12 jaar getraind en je alles ontzegd om vervolgens gediskwalificeerd te worden. Maar gelukkig de tweede ging goed. En dan de rit; hoe spannend zij aan zij!

Het verschil
Dan heeft hij een gouden plak. En wat is het verschil? Vier honderdste van een seconde! Het zijn hele kleine dingen die het verschil maken in het leven. Vier honderdste kan zitten in de schaatsen of in het pak, in het trainen, of in je voeding of gewicht. Misschien is het wel een combinatie van alles bij elkaar.

Kleine dingen
Zo vaak vergroten wij dingen uit. Maken we dingen belangrijk die maar heel klein zijn. En maken we ruzie of zetten dingen op Facebook of andere sociale media. Kleine dingen die iets groots teweeg brengen. We willen in dit millenial-tijdperk persoonlijk het verschil maken. Onze bijdrage uitvergroten. Maar net zoals bij het schaatsen en andere topsporten is het met ons als Christenen niet anders, het gaat om hele kleine dingen die het verschil maken. Meestal zijn die kleine dingen niet eens doelen op zich, maar als we als team samenwerken en ieder geeft wat hij of zij heeft dan zien we verschil. De supersnelle schaatsten en de snelle pakken zijn het gevolg van generaties lange inspanningen van mensen die het beste geven van wat ze hebben.

Vierhonderdste is in een resultaat nauwelijks waarneembaar. Maar bij de prijsuitreiking is het goud of niets. Hoeveel teleurstelling, pijn en verdriet en hoeveel offers zullen Kjeld en zijn familie hebben doorleefd? Je kunt er door afknappen of je kunt hulp zoeken en zorgen dat je mentaal en in je geloof sterk staat!

Break Free van teleurstelling! Focus en wees een teamplayer!

Feiko