De kracht van God’s ideeën

Wie heeft gestemd en niet met z’n kop in het zand heeft gezeten weet van de uitspraken van Thierry Baudet.
Ik hou me verder niet veel bezig met politiek. Niet omdat het me niet interesseert trouwens maar info komt me aanwaaien. Of niet. Zeg maar.
Hoe dan ook, Andy (mijn man) las laatst een uitspraak van hem voor. En waar ik meestal afdwaal had hij nu m’n aandacht.
‘Hij heeft een punt’. Zei ik. ‘Is ie christen?’

Nee dat is hij niet. Voor zover ik weet.
Zou hij weten dat deze principes uit de Bijbel komen?

Mocht je toch met je kop in het zand gezeten hebben (zoals ik gewoonlijk), lees dan even het volgende stukje. Overgenomen van ad.nl.

De Forum-voorman schreef voor een Amerikaans tijdschrift over het nieuwste werk van schrijver Michel Houellebecq, het pseudoniem van de Fransman Michel Thomas. Zijn nieuwste boek, dat Baudet onder de loep neemt, is Sérotonine.

In het stuk gaat Baudet echter niet alleen in op het boek, maar ook op Houellebecqs kritiek op het doorgeschoten individualisme. Daarbij neemt Baudet ook een aantal uitspraken voor eigen rekening. Zo staat er: ,,Vandaag de dag kan het zelfs gebeuren dat nieuw leven (in de baarmoeder) wordt uitgedoofd, om te vermijden dat de individuele vrijheid wordt verstoord. In Nederland (waar ik woon) wordt zelfdoding gefaciliteerd om zeker te stellen dat er, eveneens, geen belemmeringen – zoals de plicht om voor je ouders te zorgen – voor het individu ontstaan.” Baudet gebruikt expliciet het woord ‘suïcide’ en niet de term ‘euthanasie’.

En over werkende vrouwen schrijft hij: ,,Tegenwoordig worden vrouwen al van jongs af aan aangemoedigd om een carrière en financiële onafhankelijkheid na te streven. Er wordt verwacht dat ze de traditionele rol afwijzen om een man te ondersteunen. (…) Maar hoe pakt dit werkelijk voor ze uit? Wat gebeurt er als ze dertig worden? Als ze fulltime blijven doorwerken dan wordt het bouwen aan een gezin extreem moeilijk, zelfs onmogelijk. Daarom krijgen vrouwen in de westerse wereld ook steeds vaker minder kinderen.’

Ja, dus ik vond het terechte uitspraken.
En toen ging de tv aan. En keek ik op Instagram. Oeps. Allemaal mensen die walgen van (de uitspraken van) deze man.
Ben ik nou zo gek?

Het gaat niet om mij of om Baudet of om wat goed of fout is. Maar ik wil het toch even een beetje voor deze man opnemen.

Uit reacties van mensen blijkt veel angst en boosheid voor het ontnemen van bepaalde vrijheden. Terwijl Baudet dit nergens benoemd en dit volgens mij ook helemaal zijn bedoeling niet is.

Ik geloof niet dat dit een man is die de macht van vrouwen wil ontnemen.
Ik geloof dat dit een man is die ziet waar de kracht van vrouwen ligt.
Dit betekent niet dat vrouwen geen carrière meer mogen maken.
Maar deze maatschappij is zo ingericht dat vrouwen moeten werken, en dat betekent voor het gros een baan die helemaal niet bij hen past. Wil je liever alleen bij je gezin zijn als vrouw dan is dit bijna onmogelijk.
Ja het is mogelijk, maar het is financieel vaak best een uitdaging.
In de Bijbel staat trouwens ook nergens dat de vrouw thuis moet blijven en niet mag werken. Hoewel ik ook niet echt duidelijke voorbeelden vind van werkende vrouwen in die tijd.
Hoe dan ook, dat wil niet zeggen dat dat geen fijne basis is. Toch?

Zelf heb ik 2 jonge kinderen, een man, en een parttime baan. Ik zou niet willen stoppen met werken. Een vaste baan en collega’s hebben is echt een zegen. Helemaal als je het er fijn hebt, in mijn geval.
Toch merk ik dat er daardoor weinig tijd over blijft om én het huis opgeruimd en schoon te hebben, én elke avond (exclusief het weekend) een gezonde maaltijd klaar te hebben staan, én tijd doorbrengen met de kinderen, én met je man, én je familie én je vrienden én de kerk, én God én ga zo maar door.
Tuurlijk is het een kwestie van prioriteiten stellen en komt het vaak allemaal wel goed. Maar diep van binnen voelen we misschien ook wel dat het niet helemaal de bedoeling is.

Ja, we leven in een gebroken wereld.

En, ja: Ik geloof eigenlijk gewoon heel erg in de kracht van Gods ideeën! Soms/vaak denk ik dat we het onszelf veel te moeilijk hebben gemaakt terwijl we met z’n allen denken dat het leven er makkelijker op word door te kunnen doen wat je wil en hoe je het wil.
Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.
En ik geloof ook dat God hier bewust geen wet van heeft gemaakt.
We zijn dus niks verplicht, en dat is het mooie van God. In een mensenleven is geen situatie hetzelfde. Hij scheert ons niet over een kam. Wil je werken, wil je carrière maken, go girl (or boy)!

Maar hoe mooi zou het zijn als jonge vrouwen op een dag ook mogen kiezen voor een carrière als huisvrouw. Ik weet nog goed dat er tijdens mijn opleiding PW (Pedagogisch Werker) de vraag werd gesteld: ‘wat is je allergrootste droom’, waarop een jong meisje antwoordde: ‘Ik wil huismoeder worden, daarom doe ik ook deze opleiding, zodat ik kan leren hoe ik met kinderen om moet gaan.’
‘Maar dan moet ik wel met een rijke man trouwen’ kwam er nog achteraan. En dat laatste zou gewoon niet nodig moeten zijn.

Sarah