Een boertje in je buurtje

Ik was de laatste tijd weer wat meer bezig met bewust eten. In de zin van wat is goed voor mij, andere levende wezens, en de planeet waar ik op leef.
Ja en ik hoop dat het dit keer niet bij een bevlieging blijft. Hoewel ik geloof in tijden. Voor mij is nu de tijd aangebroken van bezinning, bewustwording, verandering, wereldverbetering. In de kleinste zin van het woord. Want dat kleine beetje dat ik doe zal relatief weinig wereldverbeterend zijn.

Toch heeft God me deze bewustwording niet toevallig op het hart gelegd.
Hij zegent goede keuzes. Ik geloof in gebedsgenezing, maar ook in juiste en gezonde keuzes maken. Moet ik dan vegetariër worden? Ik kan het niet. Adam en Eva waren het wel. Maar na de zondeval mocht er vlees gegeten worden. Het moest zelfs geofferd worden. Dit moest volgens de Joodse Wet. Zodat het slachten (voor zowel offeren als slachten om te eten) zo rein en gezond mogelijk verliep.
God vind namelijk onze gezondheid belangrijk. Vinden wij het ook belangrijk? Of maakt het ons niet uit waar ons voedsel vandaag komt en hoe het bereidt is.

Gods zorg en liefde gaat verder dan genezen. Hij wil ziektes voorkomen.

Ik werd geïnspireerd door een tekst op www.christenenvoorisrael.nl
En ik hoop dat ik jou er ook mee kan inspireren.

Vaak wordt aan zieken een troostvolle tekst meegegeven: Ik, de Heere, ben uw Heelmeester. Maar deze tekst wordt voorafgegaan door een voorwaarde:

Als u aandachtig luistert naar de stem van de Heere, uw God, en doet wat juist is in Zijn ogen, als u Zijn geboden gehoorzaamt en al Zijn verordeningen in acht neemt, dan zal Ik geen enkele van de ziekten over u brengen die Ik over Egypte gebracht heb, want Ik ben de Heere, uw Heelmeester. – Exodus 15:26

In de Bijbel wordt vaak gesproken over wat de mens wel en niet zou moeten eten.

En God zei: Zie Ik geef u al het zaaddragende gewas dat op heel de aarde is, en alle bomen waaraan zaaddragende boomvruchten zijn; dat zal u tot voedsel dienen. – Genesis 1:29

Zaaddragende planten bevatten de volgende voedselgroepen:
Granen, noten en peulvruchten
Noten en zaden
Aardappelen en groenten
Vruchten
Kruiden en specerijen

Als u aanzit om met een heerser te eten, let dan goed op wie u voor u hebt. Zet een mes op uw keel, als u een gulzig mens bent. Wees niet belust op zijn smakelijke gerechten, want het is bedrieglijk voedsel. – Spreuken 23:1-3

Voed me slechts met wat ik nodig heb. – Spreuken 30:8c

Daniël nu nam zich in zijn hart voor zich niet te besmetten met de gerechten van de koning of met de wijn die hij dronk: “Stel uw dienaren tien dagen op de proef, en laat men ons plantaardig voedsel geven, zodat wij dat eten, en water, zodat we dat drinken.” – Daniël 1:8-12

Daniël is hèt voorbeeld van een mens die vasthoudt aan Gods voeding en niet toegeeft aan het zogenaamde voedsel dat daarbuiten verkrijgbaar is.

Nou, als ik even een ding mag zeggen: volgens mij is er tegenwoordig niemand meer die niet gulzig is. En niemand die niet een beetje suiker of zoutverslaafd is. Deze producten worden niet eens genoemd als voedsel in de bijbel. Om maar even al het suiker, zout en bewerkt gelinkt voedsel op een hoop te gooien. Als je snapt wat ik bedoel.
Ik ben ook zo iemand, en daarbij: ik weet heel goed hoe het moet, maar het dan ook nog doen hè, dat is zo’n ding.
En de verleiding tot verkeerd eten was er trouwens in de tijd van de Bijbel dus ook al echt. Niet van de laatste tijd. Hoewel het nu volgens mij wel redelijk extreem is.

En, begrijp me goed, ik ben geen wereldverbeterende geitenwollen sok type christen. (Oke, misschien soms maar ik bak er niks van).
Maar ik wil je aanmoedigen om ook weer eens zo’n bevlieging te krijgen, om als het daarna weer wegebt er nog weer een te krijgen.
Gewoon, lief zijn voor de dieren die je eet, voor de boeren die je groentes maken en wat minder lief voor de stuntprijzen van de Albert Heijn. Zoek es een boertje in je buurtje. (Uh, de stadsboerin bijvoorbeeld?) Met echt eten.
Goed voor jou, goed voor de dieren, goed voor ons planeetje. Gods ideetje.

Sarah