Goed Verbonden

De telefoon gaat en ik neem op: Hallo met Feiko. Een momentje is het stil en dan zegt iemand aan de andere kant: O, sorry dan ben ik verkeerd verbonden. Vroeger zei ik dan altijd bij wijze van grapje: “ dan moet u naar een ander ziekenhuis gaan”.

We zijn zo geconnect met de hele wereld dat we bijna met iedereen kunnen communiceren en toch lukt het ons zo vaak niet om goed verbonden te zijn. En zoals bij het verkeerd verbonden zijn is het zo gemakkelijk om de schuld buiten onszelf te leggen. Net als in een probleem in een bedrijf of bij het organiseren van een project. Dan zoeken we een oorzaak of een zondebok. Heel vaak levert dit niet meer op dan de conclusie: Het zit ‘m in de communicatie. En willen we natuurlijk weten wie er anders had moeten communiceren of wie er fout zit. We zijn op zoek naar de waarheid. Of anders gezegd we willen onschuldig zijn en als we ergens aandeel in hebben zijn we snel geneigd om verzachtende omstandigheden te zoeken of ons er uit te praten.

Nu is de waarheid niet een conclusie of een theorie. De waarheid is een persoon. Simply Jesus. Hij is degene die voor mij zorgde dat ik goed verbonden werd met mijn Schepper. Maar hij is ook degene die me geleerd heeft dat God van me houdt. En dat Hij van de hele wereld houdt!

Dit is zo’n waarheid maar het lijkt ook zo’n afgezaagd dat het bijna niets meer met ons doet. Het is ongeveer hetzelfde als met je mobiel; je weet dat de hele wereld kan bellen. Maar als die ene belt en je ziet zijn of haar naam in het venster dan gebeurd er iets in je binnenste. Je wilt praten en of zien. Dus je drukt op dat groene hoorntje en pakt op. En voor je het weet heb je een uur gepraat. Maar wat weet je nu van de ander na een uur? Dit jaar zijn Annemiek en ik dertig jaar getrouwd en nog steeds heb ik regelmatig dat ik verbaasd sta van de keuzes die ze maakt.

Weten dat we verbonden zijn in een diepe liefde betekent niet dat alles voorspelbaar is. Ook niet dat alles perfect is. En ja soms zie je dingen van elkaar die je eigenlijk niet wilt zien. Maar als je verbonden bent in die liefde dan kun je de domste dingen doen, dan kun je elkaar enorm pijn doen. En ondanks dat hou de Liefde je vast en geeft je de kracht om te kunnen vergeven zoals jij ook iedere keer vergeving ontvangt.

Die Liefde is Simly Jesus. Ik hoop dat je Hem al kent. In LEEF! willen we graag verbonden zijn in liefde met Hem en met elkaar. Als jij dat ook wilt kom eens kennis maken. Er is altijd plaats voor meer.

Feiko