Groen is gras

Als we deze week in de auto op weg zijn door Nederland zien we de waterstand in de rivieren nog steeds heel laag staan. En hier en daar moeten we een stuk zachter rijden omdat we achter de maïswagens rijden. Dat er in augustus al maïs geoogst wordt is echt niet normaal! En zoals het in Nederland gewoon is maken we er in de media meteen een drama van met de bij passende doemscenario’s. Die wel heel wetenschappelijk onderbouwd worden natuurlijk maar ja… Ik kan er niets aan doen dat ik gewoon meer geloof heb in God.

Ik denk niet dat het heel veel anders is als met ons gras. Het is altijd groener bij de buren. Behalve de afgelopen weken. Toen was het gras overal even geel! Maar nu na een paar weken en een beetje regen is het overal weer groen. Toch lijkt er echt wel iets veranderd te zijn. Mijn moeder zei vroeger altijd na regen komt zonneschijn. En deze zomer was het meer: “Na deze zomer komt er echt wel weer regen.”

Wel zei ik tegen Annemiek toen het van de week even flink regende: “Je zult nu maar in een tentje zitten op de camping in Nederland.” Het lijkt me heel zuur als het vanaf mei tot nu toe zomers warm is terwijl het uitgerekend als jij vakantie hebt regent. Natuurlijk zul je het fijn vinden voor de boeren en de tuinen. Als het nog niet te laat is voor hun oogst.

Behalve de uitdrukking dat het gras bij de buren groener is heb ik nog de hele tijd het stukje van een liedje in mijn hoofd: “groen is gras, groen is gras onder mijne voeten…”

Sommige dingen horen gewoon in onze beleving zo te zijn. In Nederland horen de weiden en de gazonnen groen te zijn. Net zo als dat wij als Christenen vertrouwen op God en zijn redding in plaats van alle doemscenario’s die op ons af komen. Dit betekent niet dat het niet af en toe moeilijk is om te vertrouwen op God. Maar laten we dan de les van het gras niet vergeten. Soms heb je een seizoen waar je gewoon toch uitgedroogd bent. En dat is helemaal geen ramp omdat er na de zon gewoon weer regen komt. Waarna je gewoon weer bij kleurt! Ook als we regelmatig sproeien kan er een keer een zomer komen die te heet en te lang lijkt te duren. Vertrouw dan op je DNA! Je bent gemaakt in het beeld en de gelijkenis van God! Hij houdt van je en belooft om ons niet in de steek te laten!

Feiko