Hoe kijk de koning naar ons?

Op de voorpagina van het Volskrantmagazine staat vandaag een mooie statige afbeelding van onze koning. Er staan ook vragen op deze foto geschreven. Mijn oog valt op de volgende vraag: “Hoe kijkt de koning naar ons? Zoals een vader zijn kinderen of als iemand die op visite is en naar huis wil?” Wat een treffende beschrijving van een koningsdilemma. Hoe verhoud je je als koning tot je volk? Hoe zou de koning zich voelen op deze dag van feest en festiviteiten waar mensen op een kleedje in de regen wat van hun overtollig verzamelde spullen willen verkopen. Zou hij blij zijn dat iedereen samen het feest viert of voelt hij zich bezwaard over de moeite en het geld wat dit kost.
Vanmorgen tijdens mijn ochtendwandeling dacht ik hier over na. Een koninklijke spagaat: omarmd willen worden door het volk en toch heb je een “Royal Glow” (afstand) te behouden.

Een aantal weken geleden was ik in Zuid- Afrika en bezocht in Swaziland een familie om hen over het sponsorprogramma te vertellen waar hun zoon deel van uit maakt, waardoor hij kan studeren aan de universiteit. We hadden met vader en moeder afgesproken. Op het moment dat we daar kwamen, bleek moeder niet thuis te zijn. De koning van Swaziland had namelijk alle vrouwen uit het land opgeroepen om met hun zelfgemaakte Marula bier naar een door hem georganiseerd Marulabier-festival. Onze Nederlandse wenkbrauwen gingen omhoog en we verbaasden ons over de invloed van deze koning op zijn volk. Het blijkt dat wanneer de koning roept, je komt (helaas is hier vaak een negatieve vorm van uitoefening van invloed). Deze koning laat zijn volk in ieder geval graag op visite bij hem komen.

Het deed mij ook denken aan de verhalen uit de bijbel waarin de koningen plannen maken en daar hun volk dienaren voor inzetten. Het beeld van een koning kan zo verschillend zijn, afhankelijk van het land, de tijd en je positie.

Vandaag roepen we: “Leve de koning!”. Morgen in de kerk zingen we onze koning (God) toe. We noemen hem de Koning op de troon en voor ons is hij de koning van de wereld.

Hoe kijkt de hemelse koning naar ons? In de bijbel lees ik dat hij een vader voor zijn volk wil zijn. Hij wil graag met ons feest vieren en heeft dit mogelijk gemaakt door Pasen. Het verhaal van kruis, zijn zoon die het offer aan het kruis bracht voor ons.

Hoe zien wij de koning?

De meningen over het koningshuis en de monarchie zijn verdeeld. Dus hoe we naar onze koning Willem Alexander kijken is verschillend. Zo is dit ook met God. Niet iedereen gelooft dat hij de koning van hemel en aarde is. De een verwerpt het idee en de ander omarmt het en daar zit nog heel veel andere meningen tussen. Wij als christenen geloven in een koning van hemel en aarde die alles in zijn hand heeft. Deze koning wil een vader voor zijn volk zijn. Met deze koning kan ik praten en ik hoef mij niet mooier voor te doen dan ik ben. Hij kent mij en is er voor mij op ieder moment in mijn leven. Hij helpt mij en geeft mijn leven zin.

Mag ik je uitdagen om eens na te denken hoe jij de koning ziet? Ik bedoel dan niet de koning van Nederland maar die van de hemel: God. Zie je hem als een koning die op visite is maar snel weer weg wil of als een vader die echt in jou interesse heeft omdat hij je gemaakt heeft en een plan voor je leven heeft?

Ik hoop dat je deze vaderlijke koning gaat leren kennen! De moeite waard om je mening uit te stellen en hem uit te nodigen als gesprekspartner in je leven.

Dagmar