In de rij

Terwijl we in de auto zitten naar Duitsland horen we dat er een behoorlijke file staat op de A12. De nieuwslezer verteld ons dat het voor het grootste deel gaat om mensen die vuurwerk gaan kopen in Duitsland. Ik kan dat bijna niet geloven. Dus ik belde een vriend op die naar elk jaar vuurwerk haalt in Duitsland. En hij bevestigd dat er rijen met allemaal Nederlanders staan. En dat er een vrachtwagen met vuurwerk voorraad bij de supermarkt staat. Die ook meteen weer afgelost wordt door een nieuwe vrachtwagen.

Waarom?
Dat is een goede vraag. In Nederland verkopen we immers ook voor miljoenen aan vuurwerk ieder jaar. Maar….. het Duitse vuurwerk is zwaarder en voor Nederlanders niet geheel onbelangrijk veel goedkoper. Ik hoor dat er mensen uit de buurt van Rotterdam naar Duitsland rijden. Twee uur heen en twee uur terug om honderden euro’s uit te geven aan vuurwerk. Je maakt mij niet wijs dat het gaat om die paar tientjes die ze besparen! Het gaat er gewoon om dat ze passie hebben om mooi vuurwerk af te kunnen steken. En op deze manier kunnen ze meer vuurwerk en ook nog eens een keer “zwaarder” vuurwerk kopen.

Terwijl we bijna in Duitsland zijn hoor ik de Qmusic presentator vertellen dat de wachtrij voor de mensen die live de uitzending mee willen maken ongeveer 4,5 uur bedraagt. Voor wat….??? Ze komen niet op de radio. Er wordt iemand geïnterviewd die er al uren staat. En wat blijkt? Hij heeft het helemaal naar zijn zin want de sfeer is goed en er is genoeg te doen.

Wat zijn wij mensen toch bijzondere wezens. Ik moet denken aan die wijzen uit het Oosten die we net vorige week voorbij het kribje van Jezus hebben zien komen. Die hadden ook een “wereldreis” gemaakt en een vermogen uitgegeven om de nieuwe Koning te mogen zien.

Of wat denk je van die honderdduizenden kindertjes die net weer dag Sinterklaasje hebben gezongen. Passievolle mensen vind ik altijd aantrekkelijk. Samen juichen voor “ons de Graafschap” het maakt niet eens uit of ze op de laatste plaats staan!! Wij zijn voor jullie!!

Toch kun je er niet om heen dat er altijd genoeg “tegenstanders” zijn. Er is altijd een groep die redenen heeft om tegen Sinterklaas te zijn, of die vuurwerk belachelijk vinden. En laten we wel wezen ze hebben ogenschijnlijk ook wel goede argumenten! Maar net als koning Herodes moet je wel oppassen want niet alle “nieuwsgierigheid” is bedoeld om een feestje mee te vieren. En voor je het weet is de publieke opinie van enorme fan een dodelijke menigte!

Vandaag gaan we onze laatste kerkdienst van het jaar vieren. Ook daar kennen we populariteit en haat. En zien we hoe dicht dat dit bij elkaar ligt. Maar mijn laatste stukje dit jaar is bedoeld als een vuurpijl die licht geeft. Een soort lichtkogel. Het gaat niet om een knal. Het gaat niet om een hoop sterretjes. Kerk is een verzameling Christenen die bij elkaar komen ook op zondag! En Christenen zijn mensen die Jezus navolgen! Niet de populariteitsprijs zoeken maar die doen wat er in de Bijbel staat!

God had de wereld zo lief dat Hij zijn enig geboren zoon gaf! De Here Jezus had de Vader en daarom de wereld zo lief dat Hij gehoorzaamde. Paulus had een ontmoeting met Jezus en had Hem daardoor zo lief dat Hij alles wat Hij tot dan toe belangrijk vond als vuilnis beschouwde. Toch hadden ze allemaal hun eigen “haters”. Iemand legde dat eens uit door het te omschrijven als de thermiek bij het vliegen. Als je geen “weerstand” hebt dan kun je niet vliegen.

De weerstand heeft mij absoluut geholpen om te veranderen. Maar als ik dan mijn goede-voornemens-pijl af mag schieten voor het volgende jaar dan hoop ik dat ik een passievolle fan van Jezus mag zijn die passie heeft waar Jezus passie voor heeft. Ongeacht wat het kost, hoe lang ik er voor in de file mag staan. En op een moment als er in een stadion even een rustig moment is of een dipje omdat de tegenstander sterker is, dan hoop ik te gaan staan op de stoel en dat mijn passie aanstekelijk genoeg is om de spelers aan te moedigen! En ik hoop en bidt dat op het moment als mijn armen moe worden en ik ze niet langer in de lucht kan houden dat er mensen naast me staan die me helpen om nooit te stoppen om hartstochtelijk te bidden voor anderen of hen aan te moedigen.

Iedereen heel veel plezier met de jaarwisseling en voor volgend jaar een passievol leven met Jezus gewenst!

Feiko