Jouw Valentijn

Er zijn op het moment meer alleenstaanden dan ooit in Nederland.

Sinds 2013 is het aantal alleenstaandenhuishoudens in Amsterdam met 6,4 procent gestegen en gegroeid tot 246.378.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds 1947 groeide het aantal mensen dat alleen woont van 285.000 naar bijna 3 miljoen. En het worden er steeds meer. Tot 2047 komen er nog 600.000 bij. Dan leeft bijna een op de vier volwassenen alleen. 

Oh ik vind dit nogal wat. Hoewel er altijd mensen blijven die niet hadden willen scheiden of geen single willen zijn lijkt het alsof het gros van Nederland het juist een fijne manier van leven vindt.
Je hoeft geen rekening te houden met een partner en blijven daten én regelmatig een andere partner hebben is heel normaal. En in een wereld waar God niet meer centraal staat begrijp ik dit wel.
Singles zijn niet perse eenzaam en ongelukkig. Wanneer je een hechte vriendengroep hebt en regelmatig een partner hebt gaat het best.

Toch geloof ik in de kracht van Gods ideeën en ben ik op zoek gegaan naar waarom God zoveel waarde hecht aan het samen zijn en samen blijven.

Hij maakte Eva, speciaal voor Adam, zodat hij niet alleen was. Dat begrijp ik nog wel. Ik bedoel helemaal alleen op aarde, dat lijkt mij ook niet heel tof. Maar Eva was niet zomaar een ‘vriendin’ maar Adams vrouw. Gods plan was dat ze zich zouden voortplanten, deze twee mensen konden zelf meer mensen maken.
Eenzaamheid was er toen die tijd niet zo als nu. Mensen leefden meer in groepen en droegen zorg voor elkaar. Vandaag de dag ook, maar dan betaald en zonder onderlinge band.
God heeft een beter plan voor ons dan dat.

In Prediker 4:4-12 staat dit:
“Ik zag ook dat de mens alleen maar zwoegt en tobt en succes wil behalen, omdat hij jaloers is op een ander. Ook dat is zinloos en het najagen van wind. Het is waar: een dwaas zit met z’n handen over elkaar en ruïneert zo zichzelf.
Maar toch: beter een beetje rust, dan veel gezwoeg en jachtig gejaag. Ik zag nog iets wat zinloos was: iemand was helemaal alleen; hij had geen kinderen en zelfs geen familie. Toch hield hij niet op te zwoegen en te tobben, nooit tevreden met zijn rijkdom.
Maar voor wie tobt hij zich af en gunt hij zichzelf geen plezier? Ook dat is zinloos en een kwalijke zaak. Men kan beter met zijn tweeën zijn dan alleen, want twee weten meer dan één. En als de één valt, kan de ander hem helpen opstaan. Maar het is vreselijk als je alleen bent en valt; dan is er niemand om je overeind te helpen. En als je met zijn tweeën slaapt, heb je het warm; maar hoe krijgt iemand het alleen warm? Iemand alleen kan overweldigd worden, maar met zijn tweeën gebeurt dat niet zo gauw. Een gevlochten touw breekt niet gemakkelijk.”

Naast iemand te hebben die je helpt opstaan als je valt en waarmee je het lekker warm krijgt gunt God ons blijkbaar ook het volgende:

Dat je je geliefd voelt.
Dat je je verhaal kwijt kunt, belangrijk of onbelangrijk.
Dat je je veilig voelt.
Dat je seks hebt met één persoon.
Dat je meer inkomen hebt.
Dat je leuke dingen doet samen met iemand.
Dat je je niet eenzaam voelt.

En nog veel, veel meer.

God is prachtig, zijn ideeën zijn goed en doordacht. Er zijn vast een aantal belangrijke dingen die ik niet heb genoemd omdat ik gewoon niet zover kan reiken als het brein van God.

Had je een fijne Valentijnsdag met je partner? Dank God nog eens extra voor het geven van een man of vrouw aan jou.
Besef dat jij, je partner en God een super sterk team zijn. Want ‘een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken’.

Was je alleen, heb je geen partner… Jezus is jouw Valentijn. Hij geeft je meer dan een partner je geven kan. Hij gaf zelfs Zijn Zoon als offer voor jou, zodat je vrij bent. Hij wacht op je.

‘Want uw Maker is uw Man, Want uw Maker is uw Man, HEER van de legermachten is Zijn Naam, en uw Verlosser is de Heilige van Israël, de God van heel de aarde zal Hij genoemd worden.’ Jesaja 54:5

Sarah