#metoo

Wat gebeurd er allemaal om ons heen. Verhalen over bekende mensen die “ineens” seksmonsters zijn. Maar ook verhalen van mensen wiens levens geruïneerd zijn vanwege beschuldigingen die behalve het verhaal van de aangever nergens bewezen kunnen worden. Maar ze kunnen ook niet weerlegd worden. Verhalen en verdachtmakingen omdat mensen niet aangenomen zijn. Of geen promotie hebben gemaakt. Of slachtoffers omdat ze zo graag carrière wilden maken dat ze kwetsbaar werden voor de macht van dominante anderen.

Links om of rechtsom. Volgens mij zijn er alleen maar verliezers. Je zou bijna denken dat het bij het leven hoort? Misbruik, slavernij of uitbuiting het is iets wat je tegenkomt in de hele geschiedenis. En het meest vreemde is dat we het niet door lijken te hebben als we daders zijn?! Afgelopen week ben ik naar Indonesië geweest en ook daar heb ik net als op Curaçao een aantal jaren geleden gezien welke gruwelijkheden wij als Nederlanders ook hebben uitgehaald. Ik ben benieuwd wanneer we onze geschiedenisboeken gaan aanpassen. Hoe gaan we de “gouden eeuw” omschrijven?

Nog maar een paar jaar geleden dachten we dat misbruik alleen maar in de Katholieke Kerk voorkwam. Ten minste in de media was dat ongeveer het enige wat we hoorden. Nu na een aantal jaren berichten over de kinderdagverblijven, de voetbalclubs etc. lijkt het dat ze allemaal hun zaakjes op orde hebben. Maar nu is het de filmindustrie. En TV helden blijken achteraf meer te zijn dan goede acteurs.

Het goede van alles is dat deze zaken uit de taboe sfeer worden gehaald. Maar ook dat er allerlei maatregelen genomen worden zodat misbruik van macht, en dus ook van seksueel overschrijdend gedrag, praktisch steeds moeilijker zal worden.

De komende weken gaan we in de kerk spreken over #metoo. Want ook in de bijbel vinden we jammer genoeg voldoende voorbeelden van menselijk gedrag als manipulatie, onderdrukking, human trafficking en zelfs verkrachting en moord.

Ons doel met deze serie is om te laten zien dat er ondanks alle fouten die wij als mensen maken, er een God is die van mensen houdt. En dat er zonder dingen recht te praten een weg is die naar herstel voert. De kerk blijft de plek waar alle mensen elkaar in Christus mogen ontmoeten. En waar God dwars door alle pijn en moeite verder gaat en ons op de weg helpt naar een hoopvolle toekomst.

Feiko