Niet omdat het moet, maar omdat het kan

Vakantie is, volgens één van de definities die ik vond ‘vrij zijn van verplichtingen, een periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt, zoals naar school of het werk gaan’.Ik lees hierin: je moet even niks. Yes!

Hoe heb jij je vakantie ingevuld dit jaar? Hoe heb jij die tijd waarin je vrij bent van verplichtingen doorgebracht? De éen gaat ver weg en wil persé naar een warm land. De ander blijft in eigen land en vindt regen ook prima :). Kamperen in eigen tent, of in een luxe resort geheel all inclusive. Of iets daar tussenin.

Deze definitie zet me ook aan het denken: wat zijn de verplichtingen waar ik vrij van ben?
Sinds vorig jaar werk ik weer, na 10 jaar, dus mijn vakantie is al 2 zomers ‘(deels) vrij zijn van werk’. Daarnaast zijn de kinderen 6 weken vrij, dus hebben we geen verplichting om vroeg uit bed te gaan. Heerlijk!

En wat doen we met de tijd die we dan hebben?
In ons gezin, met 3 kinderen van 8-12 jaar, kijken we veel films en series. Daar houden we van! Ook hebben we op vakantie veel gewandeld en geklommen in de ruige gebieden van de Engelse kust. Ik heb wat meer tijd om na te denken en te bidden. Te overdenken. We lezen boeken, kletsen wat dieper door met elkaar en doen af en toe een spelletje. Er is een sfeer van rust. Geen gehaast, geen ‘moeten’. Geen verplichting.

Toen we thuis waren en Robert en ik nog vrij waren van ons werk, kregen we een leuk gesprek. Het was zaterdagmiddag. De volgende dag was de eerste zondag in weken dat we weer thuis waren, maar het was ook nog een vakantiezondag. We kwamen in gesprek over ‘naar de kerk gaan’ de volgende dag. Voor degene die ons kennen, wij zijn uber-fanatieke kerk-lovers! Wij geloven dat de kerk HET middel is waardoor God de wereld kan bereiken. (door jou en mij dus, doordat wij God ontmoeten en mensen ontmoeten) Dus misschien klinkt het gek dat in huize Van Harten dit gesprek plaats vond. Maar ja, er zijn tijden geweest waarin we de kerk ook zagen als ‘verplichting’. Dus als vakantie een tijd was om vrij te nemen van verplichtingen, dan namen we ook graag vrij van naar de kerk gaan.
Gelukkig is deze zomer anders! En dus nam ons gesprek de wending van ‘zullen we gaan’ naar ‘waarom zouden we niet willen gaan’. En ook daarin denkend aan wat we onze kinderen willen meegeven. Dat het op zondag naar de kerk gaan, niet een verplichting is, maar een plek is waar we na 2 weken vakantie heel graag willen zijn!
Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Ondertussen is een deel van onze verplichting weer begonnen (werk) maar slapen we ook nog wat daagjes uit, hebben we de avonden voor ons gezin en gaan naar de bios. Gaat de zon wat meer schijnen en maken we afspraken voor bbq’s en gezellige koffiedates. Gaan we naar de dienst op zondag. Ontmoeten we mensen.
Niet omdat het moet.
Maar omdat het kan.

Fijne vakantie nog, of, veel plezier met het opstarten van het nieuwe (school)seizoen.

Nathanja