Omstandigheden

‘… I’ve learned by now to be quite content whatever my circumstances.’
Fil. 4:11

‘God is groter dan mijn hoogte- en dieptepunten’.

Dit zijn niet zomaar 2 teksten die ik lukraak de lucht in gooi. Nee, deze 2 houden me bezig. Al een tijdje. Met vlagen ook wel hoor, zoals dat soms gaat.

Filippenzen vervolgt (en ik vertaal ‘m even vanuit The Message): ‘Ik heb het recept gevonden om gelukkig te zijn, of ik nou vol ben of honger heb, mijn handen vol zijn of leeg. Wat ik ook heb, waar ik ook ben, ik kom door alles heen in Diegene die mij maakt wie ik ben.’

Mijn leven in het kort: ik ben gezegend met een prima gezin van afkomst, met natuurlijk nukken en rariteiten hoor :). Ik ben getrouwd met een fantastische man die niet alleen knap is maar ook wijs, intelligent, een doorzetter en in alles God wil volgen, wat het hem ook kost. We zijn gezond, hebben gezonde kinderen, hebben een huis, een auto, 2 motoren (joepie!), geld, eten, werk, vrienden, kortom, een leven vol zegen! Ondanks dat kennen wij ook onze moeite. In ons huwelijk, in volharding in allerlei zaken in ons leven, in het zoeken naar Gods wil, in keuzes maken, in het vinden van een baan, etc.

Omstandigheden
Welke invloed hebben omstandigheden eigenlijk op ons leven?
Toen ik opzocht wat ‘content’, (Fil. 4:11) betekent, vond ik deze uitleg: ‘onafhankelijk zijn van externe omstandigheden’.
Heel kort door de bocht lees ik hierin dat bij tevreden zijn, interne ‘omstandigheden’ boven externe gaat.
Al mijn externe omstandigheden die ik hierboven opnoemde zijn dus NIET hetgeen wat mij gelukkig maakt?! Gelukkig staat hier niet dat je er niet van mag genieten (*zucht van opluchting). God wil ons zegenen en we mogen genieten van wat Hij ons geeft. Het is alleen niet zo dat ik afhankelijk ben van dit alles om echt gelukkig te zijn.

De vraag die we onszelf mogen stellen is: wat zijn die interne omstandigheden, die gaan boven alle mooie dingen, of juist alle moeilijke dingen, in ons leven?
Wat drijft jou als je omstandigheden goed of slecht zijn? Zijn dat die omstandigheden, of is er iets in jou wat boven alles geplaatst wordt? En trust me, dat is niet een trucje van ‘oh dat doen we ff en dan is alles weer ok’. Het is een terugkerend proces. Wat van binnenuit gevoed wordt, maar uiteindelijk zichtbaar zal zijn naar de buitenwereld!

Mijn dag eindigt altijd met een gebed waarin ik dankbaar ben. Ook al was mijn dag niet leuk, lijkt er nog geen uitzicht op een baan voor Robert in onze omgeving, heb ik het niet gezellig met mijn kinderen, heb ik moeite met mezelf te accepteren… er is altijd iets om dankbaar voor te zijn! Want, schrijft Paulus iets verderop in Filippenzen 4, Mijn God zal uit de overvloed van Zijn majesteit elk tekort van u aanvullen. Aan onze God en Vader komt de eer toe, tot in alle eeuwigheid. Amen

Nathanja