Vrouw werkt beter bij hitte

Op mijn schoot ligt het blad psychologie. Ik ben nieuwsgierig en lees verder en ik ontdek dat vrouwen over het algemeen meer van warmte houden dan mannen. Recent onderzoek schijnt uit te wijzen dat vrouwen ook nog eens beter presteren bij warme temperaturen. Nou dit geldt misschien voor deze onderzoeksgroep, maar niet voor mij. Hitte en ik zijn geen vrienden. Ik raak totaal geïrriteerd en ik word acuut een onderpresteerder. Ik val in slaap, zweet overal waar ik maar kan zweten en ik voel mij als een met water volgelopen olifant. Mijn denkvermogen gaat trager en mijn humeur gaat omlaag.

Om deze zweetdagen door te komen, had ik besloten om eens wat leesvoer tot mij te nemen, zoals Quest. Leuk zo’n blad vol wetenswaardigheden en onderzoeken. Helaas ook zo beperkt want onderzoek kan van alles uitwijzen, maar wanneer ik geen informatie krijg over het onderzoek zelf, wie heeft dit gedaan, wat waren de bronnen, hoe is het opgebouwd etc., zeggen de uitkomsten mij niets. Onderzoek kan van alles uitwijzen en zeker iets aantonen wanneer we de uitkomsten op de juiste wijze tot ons nemen. Tegenwoordig wordt onderzoek overal bijgehaald en men beschouwt iedere uitkomst als een valide verhaal waarmee we menselijk gedrag willen beïnvloeden.

Opvallend genoeg is dit hetzelfde fenomeen dat gebeurt met het uitleggen de van Bijbel. Je kan met de woorden uit de bijbel veel goed maar ook veel kwaad doen. Wanneer we deze niet op de juiste wijze interpreteren doen we maar wat en smijten we iemand om de oren met onderzoeksresultaten of met Bijbelteksten die mensen niet in de gewenste gedragsverandering brengen maar juist het tegenovergestelde effect hebben.

Misschien ken je dat gevoel wel, dat je je anders voelt dan de gemiddelde mens zich lijkt te voelen, anders denkt of anders werkt. Ik heb dus jaren gedacht dat ik niet goed genoeg was, ik voelde mij onzeker. Ik pakte iets op een andere manier aan, kwam met andere routes tot een oplossing van een som etc. Later in mijn leven kreeg ik door dat ik heel anders leer dan de gemiddelde mens, ik op een andere manier denk, kijk, etc. Ik ontdekte dat mijn aanpak niet tot die van de gemiddelde mens behoorde. In mijn oude patroon, voelde ik mij soms hopeloos en vocht ik zo hard om toch maar te leren zoals het hoorde. Nadat ik veel meer over leren heb geleerd weet ik dat iedereen zo zijn eigen leerstrategie heeft en we die juist bij elkaar moeten ontdekken.

Een tekst uit het onderzoek dat uitwijst dat vrouwen beter onder hitte werken, zou in het verleden mij een schuldgevoel hebben uitgelokt. De gedachte dat ik niet tot de gemiddelde groep vrouwen behoorde, maakte dat ik mijzelf niet goed genoeg vond. Ik zou dan gevoeld kunnen hebben dat ik iets niet goed deed en ik niet moest zeuren, dat hitte fijn was en ik zou mijzelf gepusht hebben om het gewenste gedrag te laten zien zo iets als: “O wat heerlijk die warmte, ik ga er harder van werken, doe mij nog maar wat extra werkuren of werkdruk, komt goed.”
God zij dank heb lijdt ik niet meer aan het gemiddelde, maar weet ik dat ik een uitzondering kan zijn op de regel en dat dit ook nog eens heel leuk kan zijn. Mijn uitzonderingen bij mij horen en kenmerken wie ik ben. Ik las vandaag de onderstaande tekst.

“God kan oneindig veel meer doen dan wij ooit kunnen bidden of beseffen. Dat blijkt uit de kracht die in ons werkt. Hem komt voor altijd en eeuwig allee eer toe in de gemeente door Jezus Christus. Amen.”

Je kan je waardeloos voelen, omdat je het gevoel hebt dat God door jou niet heen kan werken. Je niet voldoet aan de standaarden van mensen. In bovenstaande tekst staat dat God oneindig veel meer kan doen dan wij ooit kunnen bidden of beseffen, oftewel we kunnen er met onze gedachten niet bij. Het is niet te bevatten. Dus wij kunnen het niet beoordelen. Waardoor zal blijken dat wij meer kunnen doen, dat blijkt uit de kracht die in ons werkt. Dat is de kracht van de Geest van God. Hoe mooi is dat! Hij is krachtiger dan ons denken en ons besef. Dus mijn bevatten is ondergeschikt aan hem. Ik zie het al voor me. Een nieuwe kop op de voorpagina van De Psychologie:

“Kracht van de vrouw blijkt uit de kracht die God in haar heeft gelegd en die is niet te bevatten”. Dit lijkt mij een mooie onderzoeksvraag met eeuwigheidswaarde van eeuwigheidsduur!

Ga met Hem en vergeet je waarde niet, je bent uniek!

Dagmar